Kuolevainen – mitä ja miksi?
Muista kuolevaisuuttasi. Memento mori.
Kuolevaisessa käsitellään kuolemaa ja surua taiteen, hengellisyyden ja tieteen keinoin sekä käytännön näkökulmista. Ohjelmisto koostuu nykytaidenäyttelyistä, luennoista, kuolemaklubeista, kuoleman ammattilaisten puheenvuoroista, esittelykierroksista, keskustelutilaisuuksista, työpajoista, konserteista, elokuvanäytöksistä sekä lukuisista muista tapahtumista. Runsasta kulttuuriohjelmaa pääsee kokemaan eri puolilla kaupunkia muun muassa seurakuntien, taidetoimijoiden ja vapaan kentän tiloissa.
Näyttelytarjonnasta vastaavat kuolevaisuuden teemaa eri tavoin tuotannossaan käsitelleet taiteilijat. Heidän teoksiaan on esillä kirkoissa ja kappeleissa sekä paikallisissa gallerioissa. Taiteen kautta on mahdollista käsitellä kuolevaisuutta erityisellä, moniulotteisella tavalla. Se voi auttaa kohtaamaan, ymmärtämään ja hyväksymään kuolemaa sekä käsittelemään surua, luopumista, kärsimystä ja muita tunteita, jotka vaikeudestaan huolimatta ovat osa ihmisyyttä.
Tutkijoiden sekä muiden asiantuntijoiden luennoissa, vierailuissa ja keskusteluissa käsitellään kuolemaa kysellen – pohtien järjellä ja sydämellä. Samoin kuoleman konkretian parissa työskentelevät, kuten patologit, krematoriotyöntekijät ja hautausalan ammattilaiset esittelevät työtään.
Monipuolinen ohjelma luo mahdollisuuden tulla yhteen jonkin tuntemattoman, mutta hyvin todellisen äärelle. Voimme yhteisesti käydä keskustelua kuolemasta, kehittää suhdettamme siihen paremmaksi ja ehkä myös alkaa nähdä kuolevaisuutta elämän mielekkäänä osana.
Kuolevaisessa kristillisen toivon sanoma on läsnä, samoin monista muista lähtökohdista nousevat katsantokannat. Erilaiset äänet, näkökulmat ja tulkinnat saavat kohdata avoimessa ilmapiirissä, yhteyksiä ja yhteyttä rakentaen. Kuolevainen ei sulje ketään pois, kuten ei kuolemakaan.
Tervetuloa mukaan kuolevaisten joukkoon.