Synkkä, pilvinen taivas.

Raisa Foster

Raisa Foster

“Taide voi luoda tiloja, joissa luonnon ja kuolevaisuuden mysteeriä ei tarvitse ratkaista, vaan niiden merkityksille voi antautua kokemuksellisesti – avautuen elämän ja kuoleman kietoutuneisuudelle kaikessa moninaisuudessaan.”

Raisa Foster (s. 1976–) on filosofian tohtori ja dosentti, monialainen taiteilija ja tutkija, joka tarkastelee sosiaalisia ja ekologisia kysymyksiä kirjoittamisen, kehollisten harjoitteiden ja videotaiteen keinoin. Hän on kehittänyt ekososiaalista teoriaa taiteen ja kasvatuksen näkökulmista, ja tällä hetkellä hän toimii itsenäisenä taiteilija-tutkijana Koneen Säätiön rahoittamassa ympäristösotaa tarkastelevassa hankkeessa.

Fosterin monitaiteellinen työskentely pohjautuu ihmisen keholliseen maailmasuhteeseen sekä elämän ja kuoleman kietoutuneisuuden kysymyksiin. Fosterin keholliset työpajat ja videoteokset haastavat katsojan pohtimaan ihmisen paikkaa osana monilajista yhteisöä ja luonnon kiertokulkua.

Hän yhdistää teoksissaan ekologian tieteenalan tietoa kokemuksellisiin havaintoihin maailman moninaisuudesta. Teokset kutsuvat pohtimaan kuolemaa ja ihmisyyttä osana luontoa korostaen kokonaisvaltaisen kehon (ruumis–mieli–henki-kokonaisuuden) roolia tiedon lähteenä ja olemassaolon perustana. Foster tarkastelee osallistavissa teoksissaan myös ympäristösurua tavoitteenaan tarjota yleisölle avoimia ja luottamuksellisia hetkiä kokemuksellisille kohtaamisille.

Kuolevaisessa Fosterin videoinstallaatio on esillä kirkkotilassa ja lisäksi hän toteuttaa työpajoja yhdessä pastori Jussi Holopaisen kanssa.

Ympäristösurutyöpaja, 2024
Tuonela (videoinstallaatio), 2023
Tuonela (videoinstallaatio), 2023